Terug naar overzicht

Limburgers bouwen in-huis bakkerij voor Carrefour

20 november 2019
TIENEN

In de hypermarkt van Carrefour in Tienen kan u het al beleven: de in-huis bakkerij, annex koffiebar en eethoek ‘Atelier du Four’. De Limburgse Groep Cretskens investeerde er 1,3 miljoen euro in.

Groep Cretskens is het meest zichtbaar als uitbater van een 30-tal Carrefours in ons land en sinds een paar jaar ook als nieuwe eigenaar van de industriële ambachtelijke bakkerij Crelem in Heusden-Zolder en Asse. De holding van het Maaslandse echtpaar Raymond Cretskens en Suzy Lemmen was tot nog toe nauwelijks op de bedrijfseconomische radars te vinden. Tot vier jaar geleden de familie haar tanden zette in de industriële bakkerij Q-Bakeries, onderdeel van het failliet verklaarde Le Bon Grain. Raymond en Suzy wisten het bedrijf voor de neus van La Lorraine, de grootste bakkerijgroep van het land, bij de curatoren weg te kapen. De bakkerij werd met succes geherlanceerd, en werd met behulp van de eerste drie letters van Cretskens en Lemmens herdoopt tot Crelem.

Atelier du Four

In het nieuwe concept ‘Atelier du Four’ – in totaal 700 m² groot – komt de familiale kennis van het uitbaten van supermarkten en de knowhow van een industriële bakkerij wonderwel samen. “We hebben het concept zelf ontwikkeld en hebben er 1,3 miljoen euro in geïnvesteerd. Wij dragen zelf het risico”, zegt Raymond Cretskens (55). “Het doel is om te zorgen voor een nieuwe beleving rond de bakkerijafdeling in een supermarkt”, legt dochter Souleika Cretskens (29) het uit. “Hier kan je niet enkel zien en meemaken hoe het deeg wordt bereid en het brood wordt gebakken. Je kan het ook ter plekke proeven in onze verbruikersruimte, samen met een kop koffie naar keuze uit onze koffiebar. Je kan hier ook terecht voor een belegd broodje of een pizza, in de eigen oven en volgens de regels der kunst gebakken. Maar ook voor andere maaltijden en onze eigen patisserie kan je hier binnenspringen.”

Modulair

In de hypermarkt van Carrefour in Tienen is het pilootproject al van start gegaan. “Als het aanslaat wordt het concept uitgerold naar de andere Belgische Carrefours. Om te beginnen in de andere hypermarkten. Het concept is modulair opgebouwd, zodat het ook kan passen in kleinere supermarkten”, legt Suzy Lemmens uit. In ‘Atelier du Four’ in Tienen is het project in aanvang meteen goed voor 10 extra jobs, waarvan er een aantal nog moet ingevuld worden. Voor een goed begrip: de hypermarkt van Carrefour in Tienen wordt niet door Groep Cretskens uitgebaat, het personeel van Atelier du Four staat dan ook op de loonlijst bij Groep Cretskens.

“Met Atelier du Four willen we zorgen voor een nieuwe beleving rond de bakkerijafdeling in een supermarkt.” SOULEIKA CRETSKENS, Groep Cretskens

“Voor Carrefour past het pilootproject in haar programma Act for Food, waarmee we de consument op weg helpen om ‘beter te eten’”, zegt de woordvoerder van Carrefour België. “Daarnaast doen we ook veel moeite om regionale producten in de rekken te zetten. Atelier du Four past daar wonderwel in.”

Dochter Souleika en vader Raymond Cretskens in Atelier du Four, het pilootproject in de hypermarkt van Carrefour in Tienen.
Hier mag je al dat lekkers ook meteen proeven.

TWEEDE GENERATIE

Drie dochters staan klaar

DILSEN-STOKKEM

Sinds de start in 1987 als beenhouwerij in Rotem (Dilsen-Stokkem) hebben Raymond Cretskens en Suzy Lemmens niet stilgezeten. Ondertussen staan hun drie dochters klaar om de zaken over te nemen.

De familiale groep is ondertussen vooral actief in de uitbating van supermarkten, de voedingsindustrie en de bouw. Daarnaast investeert de groep ook in jonge, innovatieve bedrijven.

Het meest in het oog springend zijn 30 Carrefours die de groep in ons land in uitbating heeft. Per supermarkt is die poot goed voor gemiddeld 20 medewerkers. Bijna vier jaar geleden werd de groep ook actief in de bakkerijwereld via de overname van het vroegere Q-Bakeries in Heusden-Zolder en Asse.

In de bouw is Groep Cretskens aanwezig met het betonwerkenbedrijf Allim in Oudsbergen, de industriebouwer Akp in Oudsbergen, het innovatief bouwbedrijf Skilpod in Geel en het prefab betonbedrijf BT Dims in Tongeren. In de voedingsindustrie heeft Cretskens dan weer geïnvesteerd in bedrijven als Natu Fine Foods in Genk (salades en bereide maaltijden) en de ecologische teler van snoekbaars Fish2be in Kinrooi. Ook Netalux in Beringen-Paal (laserreiniging) en uitzendbureau Flexer in Kermt behoort tot participaties.

Alles samen heeft de groep meer dan 800 medewerkers onder de vleugels. De dochters Souleika (29) en Jerica (26) zijn ook al actief in de groep. De derde dochter Orfea (23) loopt momenteel nog stage op de HR-afdeling van Ferrero Rocher in Luxemburg.

BAKKERIJ

Crelem neemt bakkerij in Lendelede over

HEUSDEN-ZOLDER

Met de overname van Vermaut’s Boerenbrood uit Lendelede beschikt de bakkerijpoot van Groep Cretskens vanaf 7 januari ook over een bruggenhoofd en specialiteitenbakkerij in West-Vlaanderen.

Ook bij Crelem Bakeries, de bakkerijpoot van Groep Cretskens, zitten ze niet stil. De bakkerij had al vestigingen in Heusden-Zolder en Asse (Vlaams-Brabant). Vermaut’s Boerenbrood in Lendelede wordt overgenomen van de internationale bakkerijgroep Diversi Foods, en telt 130 medewerkers. De overnameprijs is niet bekendgemaakt.

Crelem telt sinds de herstart eind 2015 al meer dan 260 medewerkers, goed voor een omzet van 50 miljoen euro. “Omwille van de groei moesten we op zoek naar extra capaciteit”, zegt algemeen directeur Geert Coppieters van Crelem. “Bovendien zitten we nu ook dichter bij onze klanten in West- en Oost-Vlaanderen.”

Wij maken gebruik van cookies of gelijkaardige technologieën (bv. pixels of sociale media plug-ins) om o.a. uw gebruikservaring op onze website zo optimaal mogelijk te maken. Daarnaast wensen wij analyserende en marketing cookies te gebruiken om uw websitebezoek persoonlijker te maken, gerichte advertenties naar u te verzenden en om ons meer inzicht te geven in uw gebruik van onze website.

Gaat u ermee akkoord dat we cookies gebruiken voor een optimale websitebeleving, opdat wij onze website kunnen verbeteren en om u te kunnen verrassen met advertenties? Bevestig dan met "OK".

Wenst u daarentegen specifieke voorkeuren in te stellen voor verschillende soorten cookies? Dat kan via onze cookie policy. Wenst u meer uitleg over ons gebruik van cookies of hoe u cookies kan verwijderen? Lees dan onze cookie policy.